[O2] Czy rzeczywiście zmieniać olej ?!??????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiekoctavia
    Elegance
    • 2005
    • 891

D Z I E K U J E M Y :!: :!: :!: :P

A my skladamy raczki zeby nie wybuchl ci agregat :szeroki_usmiech (odpukac w niemalowane)

Komentarz

• gruto
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1262
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

:evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :lol: :lol: :lol: :wink: :szeroki_usmiech

Komentarz

• sptom
        Rider
        • 2007
        • 351

Widzisz! Ja spotkalem sie z roznymi opiniami ASO i nie tylko Skody ale i Opla :? jedni radza zlac olej po jakis 5 tys km inni w ASO dopiero po 15 tys km. Szczerze mowiac jesli kupil bym nowe auto i chcial nim pokonoac troche km to zlalbym fabryczne oleum po 5 tys i zalal czyms sprawdzonym i wcale nie koniecznie Motulem
        Dostojnie do przodu by Dynosoft

Komentarz

• gruto
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1262
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A ha na pokrywie plastikowej z silnika chyba są wypisane specyfikacje ????!!!!! Jutro zobacze

Komentarz

• Bojan
            Drive
            • 2007
            • 79

Chorwacja bardzo dobry wybór, ja byłem 11 - 23 sierpień, było super, nic sie nie stanie ja bym nie bral oleju tam też są stacje benzynowe i są wszystkie oleje, szerokości życzę POWODZENIA :lol:

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców...

Komentarz

• cartel1
              Ambiente
              • 2007
              • 249

gruto, kup sobie litra mobila 5W-40 special v (tego do pompowtrysków) i śmigaj na wakacje, wrócisz to wymienisz olej
              [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez cartel1
                gruto, kup sobie litra mobila 5W-40 special v (tego do pompowtrysków) i śmigaj na wakacje, wrócisz to wymienisz olej
                AMEN

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

gruto,
                  Sprawa z olejami wygląda tak, że dolewa się olej typu longlife czyli np. mobila 5w30. (sprawdź normę VW na oleje dla QG1 w książce serwisowej bez filtra cząsteczek stałych)
                  Przeglądy wg QG1 są we wszystkich Octaviach II od początku ich produkcji.W Interauto w Krakowie prawie 90% właścicieli przeszło na system co 15 tyś, lub rok na własne żądanie.
                  W systemie QG1 nie wymienia się oleju po pierwszych 3tyś km.
                  To są informacje z serwisu skody z dnia dzisiejszego.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Kazdy silnik sie dociera przez jakis czas. I jest to calkiem konkretna procedura...

Oczywiscie nowe silniki są częsciowo dotarte, wiec nie ma koniecznosci wymiany w nich oleju, ale ja sobie nie wyobrazam, zebym tak przejezdzil 15kkm.

Oczywiscie wiadomo, ze silnik od tego nie padnie, ani nie stanie sie mu nic zlego.

Jednak ja tak robie, tak samo jak samochod czesto myje i sprzatam, rozgrzewam przed ostrzejasza jazdą, unikam bezsenosownych obicazen i roznych vmaxow, delikatnie podjezdzam pod krawezniki, jade wolno na dziurach, itd.

Dzieki temu auta, ktore ja mialem okazje docierac nigdy nie braly oleju i ogolnie byly zawsze igła nawet po wielu dziesiątkach tysiecy km.

Wiec dlatego zmieniam olej po "dotarciu" i zawsze bede to robil niezaleznie od cudów jakie będą twierdzic porducenci, itd.
                    TDI 205PS

Komentarz

• Misiekoctavia
                      Elegance
                      • 2005
                      • 891

Mysle, ze masz racje. Eksploatacja auta w taki sposob sprawi, ze nawet Daewoo Nubira bedzie sluzyc przez dlugie lata :twisted:

Komentarz

• pwgajda
                        Drive
                        • 2005
                        • 90

Ja bym sobie dal spokoj ze wymiana oleju przed 15kkm. Ja po zakupie wymienilem podczas pierwszego przegladu 15kkm. Od poczatku leje ten sam olej Mobil 1 5W50, aktualnie mam prawie 130kkm przejechane i pomiedzy wymianami nie dolewam ani kropli. Dodam jeszcze, ze jezdze glownie w trasach (ponad 1-1,5kkm na raz), czasami cisne ostro i silnik nie bierze oleju. Oczywiscie kazdy robi jak uwaza, tylko jak dla mnie jest to niepotrzebny wydatek i zawracanie sobie d... .
                        Pozdrawiam

Komentarz

• gruto
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1262
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

MiKruS,
                          Dotarcie u ciebie to ile km??

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

ja nie rozumiem w ogóle nad czym sie zastanawiać, jeżeli ktos MA wątpliwości, czy zmieniać czy nie, to niech zmieni, gwarantuję, że w ten sposób na 100% nie zaszkodzi silnikowi.

ASO nie informuje o konieczności zmiany oleju, bo takiej konieczności po prostu nie ma, aczkolwiek wielu z nas tak robi przy przebiegu około 3kkm zazwyczaj.
                            jak masz nalatane okolo 9kkm, to przed wakacyjną wyprawą w ogóle można by było bez napinki zmienić olej, skoro można spodziewać sie pokonywania długich tras ze sporym obciążeniem :roll:

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 07 14:27 ]
                            moje zdziwienie dotyczy głównie tego:

Zamieszczone przez gruto
                            Ku... gdzie my zyjemy pie..... kaczy kraj.........nikt nic nie mowi ........tonie jest 20tyś złotych powinno im zależeć...... w niemcach takie gnoje by splajtowały....... :evil:
                            :shock: :?: :!:

masz pretensje do kogoś, że cię nie informuje, czy i na jaki powinieneś zmienić olej :?:

albo jesteś "świadomym uzytkownikiem", albo daj sobie spokój i rób dokładnie to co sugeruje ASO, czy ktokolwiek do kogo masz zaufanie.
                            przecież to są najbardziej podstawowe kwestie dotyczace uzytkowania samochodu :roll:
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• sontario
                              Rider
                              • 2007
                              • 260
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Dzida
                              Zakładając iż ma czeszkę zalaną olejem do QG1 czyli 506.01 to uważasz że nie może dolać oliwy 505.01?
                              Wg instrukcji producent dopuszcza dolać oleju 505.01 do zalanego 506.01 (okres QG1) ale nie więcej niż max 0,5 litra.

Ja miałem większy dylemat. Kupiłem OII przy przebiegu 42 kkm. Oleju było na min. Po jakimś czasie zapaliło się, że mało i trzeba było dolać. Miałem jeszcze 1,5 litra Motula 505.01 (po Fabii ATD, którą sprzedałem) ale co z tego, że ten Motul spełniał normę 505.01 jak to była podobno odmiana półsyntetyczna (Technosyntheze) a w silniku jest zalany Castrol Special Plus 506.01 Full Syntetic. Koledzy z forum odradzili dolać pół syntetyka, więc zakupiłem litr i dolałem Castrola 505.01 Edge (full synt). W piątek jadę do ASO na wymianę, z nowo zakupionym Motulem 505.01 ale już Full Synt i przechodzę na QG2, bo i tak zamierzam zmieniać oliwę co max 15 kkm.
                              OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...